Београдски туристички мозаик

Београдски туристички мозаик – Србија се роди

Манифестација Београдски туристички мозаик – Србија се роди одржана је у Београду у периоду од 21. до 28. јуна на простору Трга Републике, Калемегданске тврђаве, Коларчеве задужбине и просторија ПСД Света Србија. Манифестација је била отвореног карактера и у свим садржајима бесплатна.

Након ванредних околности и почетног релаксирања мера везаних за пандемију изазвану корона вирусом, одазив свих структура и узраста грађана је био на очекивано највишем нивоу пројекције. Радује чињеница да је омладина била стожер окупљања уз једнако присуство деце и старијих посетилаца. Како је и планирано угостили смо више од тридесет званично пристиглих лица из суседних земаља и Руске федерације .

Православно спортско друштво Света Србија је у потпуности оправдало основни циљ манифестације адекватно промовишући Београд као туристичку дестинацију релаксираног и духовно окрепљујућег одмора кроз верске и културно историјске знаменитости града и саме државе Србије. Повратна информација свих присутних да је питким програмом манифестације ухваћен осећај шта значи не уморити се на одмору. Манифестација је циљано припремљена да завршни део програма буде централни догађај и да тада кулминира сва емоција традиционалног града, Београда који почива на светилиштима.

Гости из иностранства су управо потенцирали да је културно наслеђе Београда несагледиво велико. А та чињеница, нама као организаторима и домаћинима доказује потенцијал за економски и туристички развој дестинације. Представили смо им, у мноштву културно историјских добара, Спомен Храм Светога Саве, Ружицу цркву са капелом Свете Петке, цркву Светог Марка, манастире Раковица, Ваведење, Сланце које су истински повод за долазак туриста и разлог за одабир Београда као тачке за одседање приликом обиласка и упознавања са културно верском традицијом Србије.

Манифестација је практично почела 20. јуна активностима око дочека, трансфера гостију и срдачног дружења у функцији гостопримства и узајамног поштовања.

Званични почетак манифестације кренуо је на Тргу републике 21. јуна од 17 часова обраћањем господе Андреје Младеновића, помоћника градоначелника и Момчила Вуксановића, председника Српског националног савјета Црне Горе. Публика је у наставку имала прилику да на бини погледа и послуша игроказ познатих глумаца, реномирану балетску трупу и оперског певача. Сценски наступ је био у функцији оживљавања постављених паноа, који су се ту задржили наредна три дана. Од 23. јуна су премештени на калемегданску променаду, где их је такође видело хиљаде људи. То су поруке наших знаменитих предака у циљу представљања историје културе и уметности нашег народа. Педесет паноа на Калемегдану остало је постављено до Видовдана и завршнице манифестације.

У разговору са грађанима, и на многобројним радијско телевизијским наступима изнели смо сазнања да верски туризам према подацима Светске туристичке организације бележи константан раст у последњих тридесет година. Такође смо медијски инсистирали да је Србија на иностраном тржишту још увек неистражена дестинација по овој грани туризма. Промотивним активностима у виду веб сајта, штампаног и видео материјала учинили смо све што би резултирало продуженим боравком у Београду туриста из иностранства и окружења. Верски туризам се може развијати у форми тематских туринга, што намеће Београд као одабир стационарне дестинације приликом боравка обзиром да је на таквој локацији да омогућава брз и сигуран долазак до циљаних одредишта. Истовремено има сопствену богату понуду хришћанских светиња.

Постигнут је циљ манифестације и целокупног пројекта „Београдски туристички мозаик - Србија се роди“, у виду презентовања Београда и Србије као туристичке дестинације верског туризма усмереног на две циљне групе са одвојеним приступом, иностране туристе и туристе из суседних земаља. Обе циљне групе посетилаца, у виду њихових еминентних представника смо угостили и испратили са најлепшим утисцима које носе из Београда и Србије. Управо су нам се јавили пријатељи наших руских пријатеља који су око Ивањдана обилазили светиње Београда, присуствујући верским обредима. Зато је наша прва манифестација што се тиче промотивних делатности усмерених ка иностраним туристима у највећој мери била фокусирана на руско тржиште.

Чињеница је да су уз помоћ Руске државе и вајара Александра Рукавишњикова и великог тима мозаичара које је предводио велики иконописац Николај Мухин реализована два капитална дела. Мозаици у Храму Светог Саве и споменик Стефану Немањи уз историјску и духовну повезаност наших народа су нам били и биће значајан подстрек за презентовање нашега града и Србије као дестинације коју има смисла и вреди посетити да би учешће руских туриста било све веће.

Манифестација ,,Београдски туристички мозаик – Србија се роди” успешно је одржана у временском интервалу од 21. до 28. јуна, са више колажно реализованих различитих догађаја. На више локација и то од 21. до 28. јуна на Тргу Републике и Калемегдану провели смо изложбу ,,Тако су говорили наши преци“, када су великани наше културне сцене отворили манифестацију. Свих ових дана у просторијама удружења организовали смо радне састанке са гостима, званичницима из окружења и иностранства са циљем презентовања Светиња у Београду и Србији.

Круна манифестације „Београдског туристичког мозаика – Србија се роди“, одиграна је на Видовдан 28. јуна у Великој концертној сали Задужбине Илије Милосављевића Коларца. Концерт је привукао велики број наших суграђана, гостију из окружења, пријатеља из Русије и Грчке као и високе црквене великодостојнике. На сцени је доминирао израђени велики стилизован банер са београдском светињама и поруком манифестације. У програму су уметници и млади водитељи програма презентовали знаменитости нашега града
У оквиру манифестације израђен је промотивни видео материјал манифестације БТМ – Србија се роди као и брошура БТМ – Србија се роди са представљањем девет београдских светиња. Брошура је бесплатно подељења посетициоцима манифестације као и грађанима Београда, док је један део послат на дистрибуцију у унутрашњост Србије и окружење. Такође, у оквиру манифестације како је то и планирано, израђен је веб сајт ,,Србија се роди“, са адресом www.srbijaserodi.rs, који ће бити коришћен у циљу промоције Београда и Србије као дестинације која има да понуди светске знаменитости туристима опредељеним ка верском туризму.

Манифестација Београдски туристички мозаик – Србија се роди направила је значајан искорак у туристичкој промоцији Београд као дестинацији од верског и културно историјског значаја. Током осам дана трајања манифестацију је посматрало, што кроз учествовање што кроз упознавање са садржајем, више хиљада посетилаца. Са задовољством можемо констатовати да су постављени циљеви промоције Београда као туристичке дестинације , која поред обиља могућности за интересантан и динамичан одмор даје и могућност релаксираног и духовно окрепљујућег одмора кроз упознавање са верским и културно историјским знаменитостима нашега града, у потпуности остварени. Реакције посетилаца манифестације и посебно утисци наших гостију из иностранства нам говоре да је манифестација успешно организована и као таква оправдала очекивања и остварила предвиђене циљеве.

                                                                                    За удружење ПСД ,, Света Србија“

                                                                                                Миљан Ћеранић