Србија се роди

Београдски туристички мозаик – Србија се роди

Београдски туристички мозаик – Србија се роди је манифестација отвореног типа, намењена грађанима свих узраста уз изражену жељу организатора да својим садржајем заинтересује млађе генерације. Уз велики број гостију из наше земље најављен је долазак и великог броја гостију из суседних земаља а као гости су најављени и наши пријатељи из Руске федерације.

Основни циљ манифестације јесте промоција Београда као туристичке дестинације која поред обиља могућности за интересантан и динамичан одмор даје и могућност релаксираног и духовно окрепљујућег одмора кроз верске и културно историјске знаменитости нашега града.

Културно наслеђе представља потенцијал за економски и туристички развој дестинације а у Београду се уз мноштво културно историјских добара издвајају цркве и манастири. Храм Светог Саве, црква Светог Марка, Манастир Раковица, Ваведење, Сланци, Тројеручица, Мислођин, Фенек и многобројне цркве могу постати и повод за долазак туриста а и разлог за одабир Београда као тачке за одседање приликом обиласка и упознавања са културно верском традицијом Србије.

Верски туризам као најстарији облик туризма и даље је у великом обиму присутан и према подацима Светске туристичке организације бележи константан раст у последњих тридесет година. Србија је на иностраном тржишту још увек неистражена дестинација по овој грани туризма, а обзиром на значај понуде коју поседује, сматрамо да се промотивним активностима може доста учинити што би резултирало проширеним боравком туриста из иностранства и окружења. Верски туризам се може развијати у форми тематских тура што представља једнодневне обиласке груписаних манастира ( нпр. Манастири Фрушке Горе, Моравски манастири, Овчарско – Кабларски манастири и др.) што намеће Београд као одабир стационарне дестинације приликом боравка обзиром да је на таквој локацији да омогућава брз и сигуран долазак до циљаних одредишта а истовремено има сопствену богату понуду.

Циљ манифестације и целокупног пројекта презентовања Београда и Србије као туристичке дестинације Верског туризма усмерен је на две циљне групе са одвојеним приступом, иностране туристе и туристе из суседних земаља.

Прва манифестација што се тиче промотивних делатности усмерених ка иностраним туристима у највећој мери је фокусирана на руско тржиште. Чињеница да су у последње време уз помоћ Руске државе а у изведби руских уметника реализована два капитална дела, мозаици у Храму Светог Саве и споменик Стефану Немањи уз историјску и духовну повезаност наших народа су значајан подстрек за презентовање нашега града и Србије као дестинације коју вреди посетити. Учешће Руских туриста у укупном туристичком обиму држава које остварују значајан прилив од туризма је такав да често зависе од Руских туриста. Сведоци смо да је једне године туристичка сезона у Турској, као једној од најразвијенијих туристичких дестинација, имала огроман пад услед лоших односа са државом Русијом и недоласка Руских туриста. Односи које наше државе имају, повезаност историјска и духовна, представљају значајне предности које имамо и које нам могу помоћи у остварењу циља манифестације. У том послу очекујемо помоћ наших пријатеља из Руске федерације који ће бити наши гости на манифестацији и сарадници у наведеном послу.

Сама манифестација  ,, Београдски туристички мозаик – Србија се роди” одржаће се у периоду од 21. до 28.  јуна и планирана је као колаж више различитих догађаја. Од 21. до 28. јуна на Тргу Републике организујемо уз Српски Национални савјет Црне Горе, изложбу ,,Тако су говорили наши преци“ у оквиру које ће на отварању бити уприличен и драмско сценски перформанс у коме ће учешће узети великани наше културне сцене. Наведени догађај привући ће велики број гостију из суседних земаља међу којима су најављени и високи званичници. Свакодневно у времену трајања изложбе у просторијама Удружења биће организовани семинари и радни састанци са гостима и званичницима из окружења са циљем презентовања Светиња у Београду и Србији.

Завршна манифестација Београдског културног мозаика – Србија се роди, одржаће се на Видовдан 28. јуна у Великој сали Коларчеве задужбине. Манифестација ће привући велики број наших суграђана, гостију из окружења, пријатеља из Русије и Грчке као и високе црквене великодостојнике. У оквиру самог догађаја осмишљено је и појединачно презентовање знаменитости нашега града које ће изводити наши млади суграђани уз учешће Верских старешина.

У оквиру манифестације биће урађен промотивни видео и писани материјал  на српском, енглеском и руском језику. Материјал и дугорочне поруке са централне манифестације из Коларчеве задужбине преко друштвено верско – хришћанских канала ће се кретати према свим светским престоницама. Емитовање и дистрибуција промотивног филма Туристички мозаик Београда – Србија се роди, предвиђено је да има међународни карактер уз најављено учешће наших пријатеља из Москве, Атине и Рима.

Такође, у оквиру манифестације, предвиђена је и израда веб сајта као и специјалне брошуре Туристички мозаик ,,Србија се роди“, која ће бити коришћена у циљу промоције Београда и Србије као дестинације која има да понуди светске знаменитости туристима опредељеним ка верском туризму.

                                                                                    За удружење ПСД ,, Света Србија“

                                                                                                Миљан Ћеранић